Taimetoidukohvik Loodusmaja jõululaadal

Siin see on – kauaoodatud muljed Tartu Loodusmaja jõululaadalt!

kohvikumeluMulle meeldib head teha ja löön tihti vabatahtlikuna kaasa või toetan väärt ettevõtmisi muul moel. Möödunud pühapäeval andsin jõululaadal oma panuse Tartu Loodusmaja uute elanike, amadiinide, suurema puuri soetamiseks. Sõber Jakob oli võtnud endale ülesandeks laadalistel kõhud veganburxidega kinnitada ning palus mind appi magustoitudega kostitama.

Annetasime ühes teiste kauplejatega osa oma tuludest Loodusmajale.

jakobi_burxJakobi peaaegu matemaatiliselt viimistletud väljanägemisega burxid olid täpselt parajalt rammusad nii lastele kõhu täitmiseks kui suurtele põhiroaks. Kes leivakuklit ei soovinud, sai burxi iseküpsetatud saiaga. Majonees valmis tofust ja kogu komplekt maitses nagu päris burxikohviku burger. Nii mõnigi sai alles hiljem aru, et ei kugistanudki lihakotletti alla.

burxi_fan vegan_burx_silt

Magustoiduks pakkusin ma meie oma pisikese kogukonna, Umbusilaste, legendaarset porxikooki. Tuleb välja, et lisaks meie pundile läheb see imehästi ka kõigile teistele peale. Oli neidki, kes porgandikoogi retsepti soovisid, kuid seda jagan ma teiega mõnel teisel korral ja siis juba lähemalt kogukonnast ja koogi enda legendist ka.

Ahjus küpsenud koogi konkurentideks said magus banaani-avokaado toortort ja soolane ning parajalt krutskeid täis tšilline toortort. Toortordid said päris kähku otsa! Eks inimene soovibki midagi värsket, päikselist ja tervislikku sellisel pimedal ja süngemal ajal nagu meie lumevaba jõulukuu seda on.

Teine kord jälle! Veel paremini ja veel maitsvamalt!

toortort_soolaneTšilline toortort

Põhi:
1/4 tassi kõrvitsa seemneid
1/4 tassi päevalilleseemneid
1/4 tassi seesamiseemneid
1/4 tassi pistaatsiapähkleid
1 spl kookosõli

Täidis:
1 suur avokaado
1 tšillikaun
150g beebispinatit
150g india pähkleid
1 paprika
1/2 sidruni mahl

Kaunistuseks:
2 tomatit
1 kollane paprika

Leota põhjale mõeldud seemneid ja pähkleid vees! India pähkleid leota eraldi anumas kuni 20 minutit.

Põhja valmistamiseks kurna seemned ja pähklid sõelal. Purusta blenderis, kookosõli sees, ühtlaseks massiks. Saadud mass suru koogivormi põhja.
Täidise valmistamiseks mikserda kokku avokaado, kurnatud india pähklid, sidruni mahl, tšillikaun ja spinat. Sega saadud kreemja massi hulka minikuubikuteks lõigutud paprika tükid. Määri segu spaatliga koogipõhjale ühtlaselt laiali. Pane tort üleöö külmkappi või sügavkülma tahenema. Soovi korral kaunista tomati ja kollase paprikaga.

toortort_banaani_maasikaBanaani-maasika-avokaado toortort

Põhi:
200g mandleid
150g datleid
1 spl kookosõli

Täidis:
5 banaani
3 avokaadot
2 spl kookosõli
50g külmutatud maasika toormoosi
1/2 sidruni mahl

Kaunistamiseks:
1 hurmaa

Pane pähklid ja datlid enne koogi valmistamist vette likku!

Põhja valmistamiseks kurna datlid ja pähklid. Mikserda need koos kookosõliga ühtlaseks massiks. Suru saadud segu koogivormi põhja. Laota põhjale banaaniviilud.
Täidiseks mikserda avokaadod, ülejäänud banaanid, kookosõli, toormoos ning sidrunimahl. Kata saadud seguga banaaniviilud ühtlaselt. Pane tort üleöö sügavkülma tahenema. Kaunista hurmaa viiludega.

PS! Enne toortordi serveerimist lase sel toatemperatuuril veidi “üles’ ärgata”!

2 thoughts on “Taimetoidukohvik Loodusmaja jõululaadal

Leave a comment