Vegan kohupiimatort

imgp8951-2

Olgu tort mis tahes puhuks – Vabariigi aastapäevaks, sünnipäevaks, kingituseks…

Seekord tuli mul pastelsetes toonidest tordi tuju. Põhja valmistamiseks sain inspiratsiooni Sandra Vungi küpsiseretseptist, tema raamatust Taimsed magustoidud. “Äravahetamiseni sarnane kakaokohupiimaga!” hõiskas õde tordi sisu kiites. Pealmise kihi puhul katsetasin taas agar-agarit ja segasin seda oma lemmiku matcha teega.

Põhi:
100g kaerahelbeid
100g täistera-nisujahu
75ml taimeõli
4 spl toor-roosuhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
1/2 tl kaneeli
1 väiksem õun

Sega omavahel kaerahelbed, jahu, küpsetuspulber ja kaneel. Teises kausis sega õli, suhkur ning kooritud ja riivitud õun. Seejärel sega segud omavahel kokku. Pane ahi 180 kraadi juurde soojenema. Kata väike koogivorm küpsetuspaberiga ja vajuta tainas vormi põhja. Ülejäänud taignast vormi pallikesed, mis hiljem kaunistuseks tordi peale panna. Aseta pallid küpsetuspaberile. Küpseta nii palle kui ka põhja ahjus 20 minutit. Tõsta toatemperatuurile jahtuma ja tahenema.

imgp8960-2

Täidis:
300g Bon Soya pehmet tofut
150ml magustamata taimepiima
75g šokolaadi
maitse järgi suhkrut

Samal ajal, kui põhjakiht küpseb ahjus, valmista kohupiimane täidise kiht. Selleks sulata šokolaad 100g piimaga. Mikserda tofu koos ülejäänud piimaga kreemjaks massiks. Lisa massile sulatatud šokolaad. Sega ühtlaseks massiks ning lisa maitse järgi suhkrut. Määri täidis jahtunud põhjakihile laiali ja pane külmkappi tahenema. Šokolaadi ülejäägi sisse kasta ahjus küpsetatud pallikesed.

Pealmine kiht:
200ml magustamata taimepiima
2 spl toor-roosuhkrut
1 tl agar-agar pulbrit
1/2 tl matcha tee pulbrit

Kuumuta piim peaaegu keemiseni. Lisa suhkur ja matcha ning sega läbi. Samal ajal piima vispeldades lisa agar-agar. Jätka paar minutit madalal tulel keetmist. Kindlasti tuleb segu aktiivselt vispeldada, muidu läheb agar-agar tükki! Keera kuumus maha ning vala segu tordile. Aseta külmkappi tahenema.

imgp8962-2

PS! Ära kohku, kui agar-agarit ja matchat kohe võtta pole. Tort maitseb imehästi ka ilma pealmise kihita.

Kaunistuseks kasutasin sel korral dehüdreeritud riivitud kõrvitsat, kuivatatud rukkililli ja tumedat šokolaadi.

Ma leian, et tegemist on üsna eestipärase pidutordiga, mille võib Vabariigi sünnipäeva puhul lauda kaunistama seada. (Pärast muidugi ka ära süüa!)

imgp8941-2

One thought on “Vegan kohupiimatort

Leave a comment