Matkatoit vol. 5

Ole sa mis tahes loodusesõber…vee peal seikleja, rabas matkaja, linnalooduses jalutaja või kes iganes. Energiat nende tegevuste harrastamiseks vajame me kõik. Matkatoitude rubriik ongi just selleks, et inspireerida sind lihtsaid ja tõhusaid toite või snäkke retkedele kaasa valmistama.

Magus ja soolane kõhutäis

matkasnak03Porgandi pruunik
3 porgandit
125 g täisteranisujahu
25 g rukkijahu
1/2 tassi pruuni suhkrut
1/4 tassi õli
1/2 tassi vett
1/2 tassi kakaopulbrit
1 tl õunaäädikat
1 tl soodat
4 rida tumedat (70%) šokolaadi
6 tl tahhiinit

Sega kausis kokku kuivained. Lisa vesi-õli-äädikas. Sulata šokolaad ja lisa koos tahhiinipastaga taina hulka. Lõpuks lisa riivitud porgand ja sega kõik ühtlaseks massiks kokku. Eelsoojenda ahi 180 kraadini. Vala/suru tainas küpsetuspaberiga polsterdatud vormi või ahjuplaadile ja küpseta 25-30 minutit.
Ettevaatust, tainas on toorelt nii hea et võib kogemata enne ahju pistmist märkamatult kõhtu kaduda.

Datli-banaani toorleivakesed
2 spl jahvatatud lisaseemneid
10 kuivatatud datlit
2 peotäit maapähkleid
2 banaani

Pane maapähklid ja datlid mõneks ajaks likku. Seejärel kurna, kuid ära vedelikku ära vala. Purusta kõik köögikombainis ühtlaseks massiks. Lisa vastavalt vajadusele umbes 5-10 supilusikatäit kurnamisel alles jäänud vedelikku. Saadud poolvedel mass vala toidukuivati plaadile ja kuivata 46 kraadi juures 6-8 tundi. Kui sul toidukuivatit pole, saad ka ahjus 50 kraadi juures teha, jättes ahjuukse praokile. Ahjus kuivatamiseks kulub rohkem aega.

 

matkasnak02Peedi ja porgandi toorleivakesed
1 keedetud peet
1 porgand
4 spl jahvatatud linaseemneid
200 g toortatart
rosmariini, tüümiani
soola, pipart

Sega ühes kausis riivitud peet, 2 spl linaseemneid, 100 g toortatart ning lisa veidi tüümiani, pipart ja soola. Purusta köögikombainis ühtlaseks massiks ning vala toidukuivati plaadile laiali.

Teises kausis sega riivitud porgand, ülejäänud linaseemned, toortatar ning maite järgi lisa rosmariini, pipart ja soola. Toimi sama moodi nagu esimese segugagi.
Pane leivakesed toidukuivatisse 52 kraadi juurde neljaks tunniks. Võid ka praokil uksega praeahjus 50 kraadi juures kuivatada.

matkasnak01

Värviline pannipasta
500 g täistera pastat
1 purk maisi
1 keedetud peet
1 porrut
1 purk musti ube
1 paprika
400 g šampinjone
soola, pipart, tüümiani
palsamiäädikat

Keeda pasta soolaga maitsestaud vees. Samal ajal tükelda paprika, šampinjonid, peet ja porru. Seejärel hauta hakitud vilju pannil umbes 10 minutit. Vajadusel lisa vett. Maitsesta pipra ja tüümianiga. Lisa kurnatud oad, mais ja peet. Hauta veel umbes 5 minutit. Soovi korral lisa sorts palsami äädikat. Lase maitsetel veidi kaane all podisedes seguneda ning keera tuli alt ära.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s